2.7.2024
Kesä Finnfundissa: Kulttuurien kohtaamisia, vaikuttavuuden mittaamista ja luovaa ajattelua
‘Rento’ ja ‘kunnianhimoinen’ ovat ensimmäiset sanat, joilla neljä kesäharjoittelijaamme kuvaavat Finnfundin ja Finnpartnershipin työyhteisöä. Osa heistä aloitti jo huhtikuussa, yksi vasta muutama viikko sitten. Miten arki on sujunut, millaisia kokemuksia on saatu?
Monipuolinen salkku tarkastelun kohteena
Oskar Kojonen aloitti harjoittelujaksonsa Finnfundin investointitiimissä toukokuussa. Hän käy parhaillaan läpi salkkuyhtiöidemme tilinpäätöksiä. ”Saan hyvän yleiskuvan Finnfundin 830 miljoonan euron sijoitussalkusta, ja on kiinnostavaa nähdä miten erilaisia hankkeita salkussa on”, hän sanoo. Finnfundilla on sijoituksia 53 maassa, joten Oskar on päässyt perehtymään myös itselleen ennalta tuntemattomiin markkinoihin.
53 maata, 53 viestintäkulttuuria?
Yhdellä harjoittelijoista on aiempaa kokemusta Finnfundista. Eetu Turunen työskenteli viime vuonna taloushallinnon tiimissä ja jatkoi talven ajan osa-aikaisena opintojensa ohessa. ”Totta kai halusin tulla takaisin!” hän sanoo. ”Viime vuonna keskityin kirjanpitoon ja nyt olen back office -puolella.” Finnfundin sijoitussalkun monipuolisuus näkyy selvästi myös Eetun työssä: “Olen yhteydessä kymmeniin eri maihin, ja huomaan nopeasti miten erilaisia viestintäkulttuurit ovat”, hän kertoo. Onneksi kollegat ovat jakaneet kokemuksiaan ja oppejaan siitä, mitä kannattaa pitää mielessä kun ottaa yhteyttä eri puolille maailmaa.
Vaikuttavuuden mittaaminen on luovaa ja teknistä samaan aikaan
Kaikki neljä harjoittelijaa kertovat, että työssä tärkeintä on oma-aloitteisuus ja kyky ratkaista eteen tulevia ongelmia. Marina Garcia liittyi Finnfundin kehitysvaikutustiimiin jo huhtikuussa. ”Olen aina ollut kiinnostunut kehityksen teemoista, mutten aiemmin ole nähnyt rahoittajan perspektiiviä”, hän kertoo. Marina työskentelee vaikuttavuuden mittaamisen parissa ja pitää tiiviisti yhteyttä Finnfundin rahoittamiin yhtiöihin. ”Työni on todella motivoivaa, sillä keräämäni datan avulla näemme miten tehokasta Finnfundin työ on”, hän sanoo. ”Vaikuttavuuden mittaaminen ei ole helppoa, ja olenkin todella vaikuttunut tiimini työstä: He ovat hyvin kunnianhimoisia ja kehittävät mittausprosessia jatkuvasti.” Marina toteaa, että työ vaatii sekä luovuutta että teknistä osaamista. Dataa on paljon, mutta koska jokainen hanke on erilainen, on myös konteksti osattava huomioida.
Apua ongelmanratkaisuun niin tiimikavereilta kuin verkostakin
Finnfund hallinnoi myös ulkoministeriön rahoittamaa Finnpartnership-liikekumppanuusohjelmaa. Finnpartnership edistää Suomen ja kehittyvien markkinoiden välistä liiketoimintaa, jonka ytimessä on positiivisten kehitysvaikutusten luominen kohdemaissa. Iris Raunu aloitti harjoittelujaksonsa Finnpartnershipin tiimissä kaksi viikkoa sitten, mutta on jo nyt ehtinyt avustaa monenlaisissa tehtävissä kuten käännöstöissä. Hän hakeutui Finnparthershipiin dynaamisen tiimin houkuttelemana ja uskoo harjoittelun antavan hyvän yleiskatsauksen ohjelman toiminnasta. ”Rento, mutta samalla ammattimainen tunnelma jonka kohtasin haastatteluissa vastaa hyvin todellista arkea”, hän toteaa.
Kaikki neljä harjoittelijaa kiittelevät kollegoitaan hyvästä vastaanotosta ja avuliaisuudesta. Myös Finnfundin yleinen ilmapiiri saa kiitosta. Suosittelisivatko he harjoittelua myös muille? ”Ehdottomasti!” vastaavat kaikki neljä. ”Jos nautit ongelmanratkaisusta ja saatavilla olevan tiedon soveltamisesta, viihdyt varmasti”, sanoo Oskar. Muut ovat samaa mieltä, ja lisäävät listaan sopivista ominaisuuksista oma-aloitteellisuuden, uteliaisuuden ja halun keksiä tapoja selättää eteen tulevat haasteet kuten vaikkapa sen, kun pöydälle ilmestyy asiakirja kirjoitettuna kielellä jota et hallitse. ”Verkosta löytyvät käännösapurit ovat ihan parhaita työkavereita!” he toteavat yhteen ääneen, joten tilanne lienee kaikille tuttu.
Lue lisää Finnfundista työnantajana ja tutustu finnfundilaisten uratarinoihin